petak, 12. rujna 2014.

Baklava koja se topi u ustima ,hmm




Sastojci
 
600g Mljevenih oraha
250g Maslaca
100ml Ulje
Krušne mrvice
1 pakiranje Lisnato tijesto
1.5kg Šecera
1 limun


Priprema


1
. Priprema AGDE U posudu stavimo 1.5 kg šecera i 7 dcl vode i na laganoj vatri
kuhamo sve dok ne prokuha. Bitno je da se kuha na minimalnoj vatri/temperaturi i da
se miješa. U tu tekucinu ubaciti limun narezan na ploške. Agda treba biti tekuca ali
smolasta (staviti na tanjuric kada je gotova , treba biti tekuca ali ljepljiva). Pustiti sa
strane kako bi se ohladila jer njome cemo zaliti baklavu netom kada ju izvadimo iz
pecnice
1. 2. Priprema baklave za pecenje Otopiti maslac na laganoj vatri (ne dopustiti da
prokuha) i dodati ulje. Sada pocinjemo slagati baklavu u tepsiju: Na dno slažemo 6
kora lisnatog tijesta i svaku koru zasebno premazujemo kisticem sa smjesom otopljenog
maslaca i ulja. Kada posložimo prvih 6 kora stavljamo malo šecera , krušnih mrvica i 1/3
mljevenih oraha. Nakon toga slažemo sljedeca 3 lista lisnatog tijesta (takoder svaki
premazujemo) i ponavljamo proces još 2 puta. Na vrh ponovno stavimo 6 kora lisnatog
tijesta . Kada završimo slaganje izrežemo baklavu na rombove i stavimo u pecnicu da se
pece 30-ak minuta na 180 stupnjeva. (dok kora ne posmedi, pazimo da ne zagori, ovisi o
pecnici).
2. 3. Dodavanje agde Kada je baklava pecena odmah ju zalijevamo sa mlakom/hladnom
agdom. Pazimo da nas ne poprska. MOže se dogoditi da se gornja kora pocne podizati pa
samo lagano pritisnemo sa vilicom. Potrebno je baklavu zaliti tako da gotovo pa pliva u
agdi i stavimo ju natrag u pecnicu koja je ugašena kako bi se sve fino upilo. Ovako
pripremljena baklava je nevjerovatno mekana i doslovno se topi u ustima! DOBAR TEK :)


Izvor : Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar