ponedjeljak, 15. rujna 2014.

Meksicka mlijecna torta.......



Sastojci:

180 gr. mekog maslaca
220 gr secera
1 kasika extrakta vanilije
5 kom jaja
210 gr. brasna
12 gr praska za pecivo
malo soli



Preliv:

250 ml svjezeg mlijeka
250 ml kondenziranog mlijeka
250 ml mlacenice/latticello/buttermilk*
1 kasika extrakta vanilije
svjeze vrhnje za slag
voce

Priprema:

1. Mekani maslac mutite sa secerom 10-tak min.dok ne dobijete finu pjenastu
smjesu,dodajte kasiku extrakta vanilije pa jos kratko umiksajte. Dodajite jedno po
jedno jaje stalno miksajuci(jaje dodajte tek kad ste predhodno dobro umiksali sa
maslacem) Brasno,prasak za pecivo i malo soli zajedno prosite pa na dvaput dodajte
smijesi od jaja i maslaca. Zagrite rernu na 180°C. Kalup obima oko 20 cm.(moze i malo
veci,al ce torta biti niza) oblozite pek-papirom,smjesu istresite poravnajte po vrhu i
pecite oko 30-40 min.(prova cackalicom)


2. Dok se torta pece izmjesajte zajedno sve tri vrste mlijeka sa kasikom vanilije i ostavite
sa strane. Kad je torta pecena sa cackalicom je izbodite po vrhu na vise mjesta i
ostavite da se skroz ohladi. Ohladenu tortu prelite sa smjesom od mlijeka,djelovat ce
vas previse tecnosti ali torta ce sve upiti. Ostavite je par sati u frizideru da se dobro
ohladi pa skinite obruc od torte,umutite slatko vrhnje i obilno je premazite po vrhu i
ukrasite sa svjezim vocem po zelji(preporucuju maline,borovnice,jagode sumsko voce)
3.Mlacenice,latticello,buttermilk mozete zamjeniti smjesom pripremljenom od
180ml.jogurta razrijedenog sa 70 ml.svjezeg mlijeka ili mozete pripremiti mlacenice sa
235 ml.svjezeg mlijeka i 15 ml.soko od limuna koji ostavite da odmori 15-tak min.
4. Domace zasladeno kondenzirano mlijeko-ja sam koristila ovo.

Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar