ponedjeljak, 15. rujna 2014.
Ruska torta ........
Sastojci:
Za jednu piškotu a peku se dve:
12 belanaca
12 kašika šecera
1 vanilin šecer
10 žumanaca
12 kašika oštrog brašna
1 prašak za pecivo
Za krem:
1,2 l mleka
4 žumanca
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
2 vanilin šecera
12 kašika šecera
250 g margarina
3 kašike šecera u prahu
2 kesice Dr. Oetker instant želatina fix
400 ml slatke pavlake
oko 5-6 kašika ruma
250 g suvog grožda
250 g seckanih žele bombona (ili kandiranog voca)
Za dekoraciju:
600 ml slatke pavlake
2 šlag krema od vanile
200 ml mleka
Priprema:
Piškota
1. Od ukupno 24 jaja peku se dve piškote u velikom plehu od pecnice, koje presecete na
dva dela kako biste ukupno dobili 4 kore. Dakle, pravite prvu piškotu na sledeci nacin:
Umutite cvrst sneg od 12 belanaca sa šecerom i vanilin šecerom, pa dodajte 10
žumanaca jedno po jedno, mešajuci neprestano mikserom na najslabijoj brzini. Dodajte
prosejano brašno koje ste sjedinili sa praškom za pecivo, i sve lagano promešajte
špatulom. Ulijte u papirom obložen pleh, i pecite u prethodno zagrejanoj pecnici na 180
stepeni oko 25 minuta.
2. Ceo postupak ponovite još jednom za drugu piškotu.
Krem:
1. Umutite 4 žumanca (koja niste iskoristili za piškote) sa šecerom i vanilin šecerom,
dodajte prašak za puding i 2 dcl mleka a preostalu litru stavite na šporet da provrije.
2. Ukuvajte puding sa žumancima i skinite sa vatre kad se zgusne. Prekrijte prozirnom
folijom i skroz ohladite.
3. Iseckajte žele bombone na sitne kockice a suvo grožde potopite u rum. Kolicinu ruma
odredite sami, ja nisam puno koristila jer je torta bila za deciji rodendan.
4. Izradite margarin sa šecerom u prahu pa dodajte u ohladen puding i sve dobro penasto
izmešajte mikserom. Ocedite suvo grožde od ruma pa sipajte taj rum u krem. Takode
dodajte i instant želatin fix. Sve dobro izmešajte mikserom.
5. Umutite posebno slatku pavlaku pa i nju umešajte u krem, špatulom, laganim
pokretima.
Filovanje:
1. Stavite prvu piškotu na tacnu. Nanesite cetvrtinu krema, nabacajte trecinu suvog grožda
i žele bombona i utisnite ih malo u krem kako bi vam se zalepila sledeca piškota. Stavite
drugu piškotu, pa opet cetvrtinu krema, trecinu suvog grožda i žele
bombona...ponavljajte postupak dok ne stavite i cetvrtu piškotu koju odozgo mažete
samo sa malo krema.
2. Celu tortu dekorišite po želji slatkom pavlakom. Ja sam koristila i šlag krem od vanile
da bih imala dve boje.
3. Napomena: Dve kesice Instant želatina fix zamenjuju jednu kesicu klasicnog želatina od
10g, koji se priprema na standardni nacin, dok se ovaj instant želatin direktno iz kesice
sipa u kremu tako da je priprema još lakša. Ali potpuno je svejedno za koji želatin cete
se odluciti. Buduci da ja licno baš i ne preferiram želatin, možda bih ga cak izostavila
jer mislim da bi krema imala dovoljnu cvrstinu i bez njega...ali to vama prepuštam da
odlucite da li cete rizikovati ili ne. ;)
Izvor:Coolinarika
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)


Nema komentara:
Objavi komentar