subota, 13. rujna 2014.
Urmice
Sastojci
250 g suvih smokvi
250 g samlevenih oraha
250 g secera
sok i kora pola pomorandze
50 g cokolade
Priprema
1. U dublji sud staviti secer i malu kafenu soljicu vode (0, 75 dl), kad provri dodati
samlevene suve smokve i naribanu koricu neprskane pomorandze.
2. Kuvati 5 minuta i pomeriti sa ringle, dodati cokoladu i mesati dok se ne rastopi.
3. Na kraju dodati samlevene orahe i sok od pola pomorandze. Izjednaciti smesu.
4. Kad se prohladilo, vlaznim rukama oblikovati najpre kuglice a zatiim valjcice, i redjati
na nauljen tanjir da se ne bi zalepile. Ruke povremeno nakvasiti vodom, da bi se lakse
oblikovali, zato dok pravim ove kolacice uvek imam spremnu i malu posudicu sa vodom.
5. Urmice je najbolje napraviri dan-dva ranije, i kad se malo prosuse, pazljivo uhvatiti sa
dva prsta i polukruznim pokretom provuci kroz karamelisani secer. Zahvatiti samo
gornju trecinu kolacica karamelom i paziti da se ne ispecete...!!!
Pokusala sam da budem sto preciznija kad je u pitanju provlacenje kroz otopljeni secer,
mada ne savetujem da neko na ovaj nacin pokusava ako nema puno iskustva. Za ovaj
postupak je potrebno u vise puta (moze u istom sudu), otopiti manju kolicinu secera
(5-6 kasika), da bi istopljeni karamel bio u tankom sloju, i da se ne biste opekli.
Neko to radi drugacije, nabocka kolacic na drvce i provlaci ga kroz dosta karamelisanog
secera, a onda pazljivo skine drugim stapicem...
Jos jednostavniji i najsigurniji nacin je da se gotovi kolacici, preliju otopljenim
secerom uz pomoc kasicice!
Posluživanje
Ovi kolacici ce biti fini i ako se preliju rastopljenom cokoladom...:)))))
Mogu se oblikovati i kao male kuglice, jedan deo oraha zameniti sa seckanim orasima,
dodati seckane urme/datulje, praviti sa ili bez cokolade....svako ce se vec naci ukus koji
mu najvise odgovara, budite slobodni da eksperimentisete!:)))))
Jos jedna napomena, ukoliko se odlucite da kolacice ipak dekorisite karamelisanim
secerom, ucinite to na dan serviranja, jer ce se secer posle par dana istopiti na kolacicima.
Izvor:Coolinarika
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)

Nema komentara:
Objavi komentar