petak, 12. rujna 2014.

Brza i jednostavna savijača


Sastojci

1 paket lisnatog tijesta (500g)
200 g sjeckanih oraha, badema,
lješnjaka
200 g groždica
5-6 sjeckanih suhih smokava
125 g masla
2 žlice mljevenog keksa (pettit beure)
2 jaja
1 bjelanjak
6 žlica ruma
6 žlica šecera u prahu
kora limuna i narance



Priprema

1. Sastojke dobro promiješati žlicom i ostaviti preko noci u hladnjaku.
2. Lisnato tijesto podijeliti na 4 dijela, razvaljati jedan dio, na rub staviti cetvrtinu
nadjeva, zarolati, rub namazati medom pa spojiti. Ponoviti postupak s ostala tri dijela.
3. Prije pecenja namazati žumanjkom i malo izbosti vilicom,
4. Peci na 180 st. dok ne uhvati tijesto boju.



Posluživanje

1. Ovo je moj jubilarni 10-ti recept i zato je ovako poseban, s pricicom!
2. MiraLi je objavila sliku Preznica iz jedne splitske slasticarne. Oduvijek sam mislila da
je to naš stari kolac dok slucajno nisam otkrila na netu pricu o Sissi i nastanku kolaca.
Takoder ga ima za kupit u poznatoj tršcanskoj slasticarni Ulcigrai kao tradicionalni kolac.
3. Inace, Sissi je bila prelijepa, vrlo karizmaticna, izuzetno visoka (173 cm) i tanka. Bila
je poznata i po jako dugoj, gustoj kosi i nevjerojatno uskom struku- 50 cm, oboje ih je jako
brižno održavala! Znala je dnevno pojest samo jednu jabuku!!!
4. Recept sam dobila prije 10-tak godina od jedne poznanice koja mi je rekla da ga
uvijek pravi za vjencanja, kao poklon što uopce nije cudno s obzirom da je kolac brz i
jednostavan a vrlo ukusan i nekako s okusom starih vremena. U smjesu se još mogu dodati i
pinjole.

Nema komentara:

Objavi komentar