petak, 12. rujna 2014.

Praško čudo


Sastojci:

Tijesto:

1 cijelo jaje
150 g šecera
1 žlicica sode bikarbone
50 g margarina
2 žlice mlijeka
2 žlice meda
450 g glatkog brašna
1 žlica kakao



Krema:

4 dl mlijeka
2 i 1/2 žlice glatkog brašna
2 žlice šecera
1 vanilin šecer
2 žlice mljevenog šecera (ne prepune)
150 g margarina
Cokoladna glazura:
100 g cokolade za kuhanje
3 žlice ulja

Priprema

1. Svi sastojci osim brašna izmiješaju se mikserom u zdjeli koja smije na pec, jer se tijesto
prvo mora zagrijati. Stavi se na laganu vatru i stalno miješa sve dok se soda ne zapijeni.
Tad se makne i umiješa brašno. Zamijesti se glatko tijesto, koje je gumenkasto zbog
meda i vrlo se lako razvlaci u kore velicine lima od pecnice.
2. Tijesto se podijeli u cetiri jednaka dijela i odmah se razvlace kore, jer puno lakše ide
kad je tijesto toplo nego dok se ohladi. Ja radim na cetiri kore, vi probajte, ali vam
savjetujem da za prvi put probate na tri, bit ce vam lakše razvaljati na malo deblje
kore. Moje su jako tanke.


3. Svaka kora se razvalja u velicini lima od pecnice i namota na valjak i prenese na
preokreniti lim pobrašnjen brašnom. To ide bez problema jer tijesto ne puca, ali ako se
vi bojite tako, slobodno razvaljajte na papiru za pecenje pa prenesite sa papirom. Kad
je kora na limu ja je malo dotjeram odrežem višak tijesta.
4. Kore se peku na 180 stupnjeva nekih 5 - 8 min, kad se rubovi pocinju zapecati vade se
van. Lagano se prode nožem za rezanje kruha ispod kore i odvoji od lima i lagano spusti
na krpu.
5. Za kremu se brašno (dvije i pol žlice brašna na vrh, ne ravne), 2 žlice šecera i vanilin
šecer skuhaju u mlijeku ko puding. Kad se ohladi umiješa se u margarin izraden sa
mljevenim šecerom i dobro izmiksa da bude lijepa glatka krema.
6. Krema se podijeli u tri jednaka dijela i mažu se kore. Na zadnju ide cokoladna glazura.
7. Ja uvijek cokoladu rastopim na pari i dobro izmiješam sa ulje i prelijem preko kolaca.
8. Kore su tvrde kad se premazuju kremom, zato treba nježno pritiskati da se ne polome.
Nakon nekoliko sati one vec otpuste i režu se bez problema, a u ustima se tope,
doslovno. Potrebno je kore premazati isti dan, jer ja jednom nisam, ostavila sam za
sutra i tada se nisu otpustile, bile su krckave do zadnje kockice.

Posluživanje


Možda izgleda komplicirano, ali kažem vam nije uopce. Kore se razvlace bez problema, ne
pucaju, a kolac poslije otpusti i reže se u oblike kakve želite, a okus je nezaboravan to vam
mogu potvrditi moji sinovi i svi moji prijatelji.
Kolaca ispadne puno, ali brzo i nestane.


Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar