petak, 12. rujna 2014.

Torta od sira


Sastojci

Za tijesto:

200 g Pšenicnog oštrog brašna tip 400
Podravka
120 g maslaca
70 g šecera
1 žumanjak
navrh noža soli
naribana korica 1 limuna



Za nadjev:

8 listova želatine
1 l mlijeka
200 g šecera
1 žlicica naribane korice limuna
4 žumanjka
1 l slatkog vrhnja (za šlag)
500 g nemasnog svježeg sira

Priprema
1. Brašno prosijte na dasku, pa ga pomiješajte s maslacem narezanim na listice. U sredini
napravite udubinu, u koju stavite šecer, žumanjke, sol i limunovu koricu.
2. Brzo miješajte sve sastojke od sredine prema van, pa zamijesite gipko tijesto. Oblikujte
ga u kuglu, zamotajte u papir za pecenje i stavite u hladnjak na 2 sata.
3. Pecnicu zagrijte na 200°C. Tijesto razvaljajte u dva jednaka kruga promjera 26 cm,
položite na lim i pecite jedno do drugog 10 minuta na srednjoj precki da postanu
svijetlosmedi. Jedan još vruci krug narežite na 12 jednakih komada, pa ih ostavite da se
ohlade.
4. Želatinu namocite u hladnoj vodi. Šecer, žumanjke i dio mlijeka tucite, a ostalo mlijeko
zakipite. Dodajte smjesu žumanjaka i miješajte pjenjacom dok ne zavri, dodajte
ocijedenu želatinu, promiješajte da se otopi, pa maknite s vatre da se ohladi.
5. U meduvremenu, istucite slatko vrhnje. Kad se mlijecna mješavina pocne zgušnjavati,
dodajte joj razradeni sir s limunovom koricom i tuceno vrhnje.
6. Krugom od papira za pecenje pokrijte dno kalupa za tortu, a stijenku trakom. Na dno
stavite narezani krug od tijesta, a na njega stavite kremu od sira. Izravnajte joj
površinu i stavite kalup u hladnjak da krema do kraja ocvrsne.
7. Izvadite tortu iz kalupa, odstranite zalijepljen papir, odozgo posložite narezano prhko
tijesto i pospite šecerom u prahu.



Posluživanje

Poslužite dobro rashladeno.

Savjet

Kod pripreme tijesta, po potrebi umiješajte žlicu kiselog vrhnja.


Izvor :Cooinarika

Nema komentara:

Objavi komentar