utorak, 16. rujna 2014.

Čokoladna ograda za torte





Sastojci
Cokolada
Metar
Makaze
Masni papir / pek papir
Digitron
Torta


Priprema
1. Tortu dobro ohladiti u frižideru. Izmeriti metrom visinu torte i precnik. Izracunati obim
torte = precnik (cm) x 3.14 Npr. ako je torta precnika 24 cm obim ce biti 24 cm x 3.14
= 75.5 cm. Neka je visina torte 6 cm.
2. Iseci jednu traku pek papira cija dimenzija OBIM x VISINA torte. U navedenom primeru
potrebna je traka dužine 75.5 cm (napraviti za oko 1 cm dužu, dakle 76.5 cm) i širine 6
cm. Traku prececi na dva približno jednaka dela. Ja iskrojim odmah dve trake: jednu 6
x 38 i drugu 6 x 38.5 cm.
3. Proceniti koliko je cokolade potrebno u zavisnosti od velicine torte. Za navedenu tortu
potrebno je manje od 100 g cokolade, ali ja uvek istopim svih 100 g pa napravim i neki
ukras za površinu torte. Cokoladu otopiti u mikrotalasnoj pecnici ili na vodenom
kupatilu.

Topljenje cokolade u mikrotalasnoj
1. Ja je topim na 80% snage 40 sekundi, pa otvorim mikrotalasnu, pa 30 sekundi topim,
otvorim MW i promešam cokoladu, pa još 30 sekundi pa promešam. Obicno na kraju
ostanu komadici cokolade koji se nisu istopili, ali mešanjem se i oni otope. Cokolada se
ne sme topiti odjednom minut i po jer ce zagoreti pri dnu. Ako je otopljena cokolada
vrela, mešati kašicicom da se ohladi do otprilike telesne temperature. Tek tada se može
raditi sa njom. Ako je vrela, nakon nanošenja na papir ce se razlivati!


Pravljenje ograde
1. Istopljenu i prohladenu cokoladu preneti u vrecicu za zamrzivac. Vrecicu postaviti u
cašu ili šolju, a zatim sipati cokoladu.

2. Cošku vrecice odseci vrh, tako da rupica bude debljine cackalice. (U ovoj vrecici je neki
cokoladni fil, pošto nemam sliku sa istopljenom cokoladom postavila sam ovu sa filom
radi demonstracije postupka)

3. Isprobati "pisanje cokoladom" na malom komadu pek papira, da ocenite da li se
cokolada previše razliva. Linije ne smeju biti ni pretanke, jer ce pucati na torti, a ne
bi valjalo ni da su predebele jer se sporije stežu i razmrljaju se prilikom "lepljenja"
ogradice za tortu. Ako se cokolada ne razliva poceti crtanje ogradice.

4. Ogradica 1

5. Iscrtati tri talasaste / testeraste vodoravne linije duž oba pek papira. Zatim crtati
talasaste uspravne linije dok ne popunite cele trake od pek papira. Ova ogradica je
postavljena na parfe tortu sa makom.

6. Ogradica 2

7. Možete iskoristiti kompjuterski pripremljenu "mustru" za ogradicu. Mustru za ovakvu
ogradicu možete videti ovde. Kada otvorite sliku, desni klik - Copy image - otvorite
word - podesite stanu (u page setup) na landscape - desni klik - paste. Povecati sliku do
margina strane. Odštampate mustru. Ova mustra je za tortu 24 x 6 cm visine, vi je
prilagodite svojoj torti. Mustru podmetnite ispod trake pek papira i vucite linije po
mustri. Ova ogradica je ukrasila Kraljicu Margo.

8. Ogradica 

9. Vuci ravne dijagonalne linije po pek papiru. Od dole na gore,ne prekidajuci "nit"
spuštati liniju na dole.

10.Ogradica 4 Po pek papiru "slobodnom rukom" crtati šare kao što se vidi na ovom videu.

11.Novogodišnja ogradica Isekla sam komad pek papira dimenzija visina torte x pola
obima torte. Na oko sredine visine papira sam crnom cokoladom iscrtala debelu
vijugavu traku, a zatim konture zvoncica i listova. Odmah sam unutar kontura
ispunjavala praznine belom cokoladom. To je trajalo, tako da se cokolada fino ohladila
i mogla sam odmah da je nanosim na ohladenu tortu.

Prenošenje ogradice na tortu

1. Kada ste iscrtali pek papire cokoladom ostavite ih na SOBNOJ temperaturi da se
cokolada stegne do, otprilike gustine linolade, eurokrema ili cvršce nutele. Ivice
"ogradice" pocinju bivati cvrste. Potrebno je oko 5 minuta zimi na nižim sobnim
temperaturama, a na višim temperaturama 10 - 15 minuta. Ako ih prenesete u frižider,
cokolada ce skoro trenutno ocvrsnuti i necete je moci preneti na tortu jer ce popucati.
Ako se ne stegne dovoljno, razlice se linije po torti i bice deblje, a sama ogradica ce
biti talasasta umesto ravna. 

2. Kada se cokolada dovoljno stegla, paaažljivo uhvatiti levu i desnu stranu jedne trake,
donju ivicu prisloniti uz donju ivicu torte i zalepiti cokoladu sa trakom na bocnu stranu
torte. Uraditi tako i sa drugom trakom i voditi racuna da se cokolada jedne trake lepo
spoji sa cokoladom druge trake. Mogu se malo i preklopiti, jer ce se prilikom skidanja
papira skinuti i preklopljeni višak.

3. Staviti tortu sa ogradicom i pek papirom u frižider na 15 minuta, pa pažljivo odlepiti
pek papir.

Napomene:
1. Lakše je raditi sa dve trake pek papira nego sa jednom dužom. Pokušala sam dva puta
raditi sa jednom trakom i trebala mi je pomoc još jednog para ruku za prenošenje na
tortu.

2. Ako je temperatura prostorije visoka - iznad 25 stepeni C, savetujem da ne pravite
ogradice ili da rashladite prostoriju pre rada. Isto tako, poželjno je da rashladite i ruke
pod mlazom hladne vode pre prenošenja pek papira sa cokoladom na tortu. Ili da se
snadete kao što se naša kriminalna snašla - pogledati komentar br. 98.

3. Ogradicu je najzgodnije postavljati na torte premazane nekim cvršcim kremom / filom
/frostingom. Preko šlaga je nije zahvalno postavljati jer se prilikom skidanja pek papira
šlag razmrlja po ogradici. Nije zgodno (ali može da prode) da se postavlja na pudingaste
filove, jer oni otpuštaju vodu, pa ogradica klizi po torti.

izvor:coolinarika


Nema komentara:

Objavi komentar