ponedjeljak, 15. rujna 2014.

Dalmatinska torta



Sastojci

Za podlogu:

250 g badema
200 g šecera
6 bjelanjaka



Za biskvit:

4 jaja
4 žlice šecera
4 žlice Pšenicnog oštrog brašna tip 400
Podravka

Za karamel:

200 g šecera
100 ml vode

Za kremu:

6 žumanaca
6 žlica šecera
1,5 žlica Pšenicnog oštrog brašna tip 400 Podravka
1 Vanilin šecer Dolcela
500 ml mlijeka

Priprema


1. Priprema podloge: bjelanjke i šecer istucite u cvrsti snijeg, postepeno dodajte šecer i
na kraju umiješajte mljevene bademe. Dobivenu smjesu izlijte u veci, namašcen oblik
za tortu (ø 26 cm) i pecite na temperaturi od 150°C oko 35 minuta. Pecenu podlogu
izvadite iz oblika i ohladite.


2. Priprema biskvita: jaja sa šecerom dobro istucite u gustu pjenu, pa dodajte brašno i sve
dobro izmiješajte. Smjesu izlijte u isti oblik za tortu i pecite na temperaturi od 180°C
25 minuta. Peceni biskvit izvadite iz oblika i ohladite.
3. Priprema karamela: šecer stavite u manju posudu na vatru i zagrijte do svijetlosmede
boje. Zalijte vodom i kuhajte dok se ne rastopi i dok ne dobijete umak guste mase, a
nakon toga ohladite.
4. Priprema kreme: žumanca i šecer dobro izmiješajte, dodajte brašno, vanilin šecer i sve
prelijte kipucim mlijekom. Zatim stavite kuhati oko 5 minuta na umjerenoj temperaturi
uz miješanje dok ne pocne kuhati i odmah maknite s vatre da se ne prekuha. Kuhanu
kremu ohladite.
5. Ispecenu podlogu za tortu stavite na tanjur, prelijte s pola karamela, zatim premažite s
pola hladne kreme, na to stavite ispeceni biskvit, prelijte ga preostalim karamelom i
premažite preostalom kremom.

Posluživanje


Sve dobro ohladite i tortu ukrasite listicima popecenih badema.

Savjet


Torti možete mijenjati oblik u kolac tako da je pripremite u limu.

Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar