utorak, 16. rujna 2014.

Rapska torta u obliku ekstravagantnog puža..........



Sastojci

Za tijesto:

260 g Namjenskog brašna za tanka
tijesta Podravka
2 Vanilin šecera Dolcela
prstohvat soli
2 jaja
40 g maslaca
2 žlice mlijeka



Za nadjev:

400 g oguljenih badema
400 g šecera
40 ml Maraskina
2 jaja
1 žlica naribane korice narance
1 žlica naribane korice limuna
Za ukrašavanje i posipavanje:
6 kom oguljenih badema
malo Maraskina
šecer u prahu

Priprema

1. U zdjelu stavite brašno, vanilin šecere i prstohvat soli pa izmiješajte. Zatim dodajte
jaja, otopljeni maslac, mlijeko i umijesite glatko tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte
u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 1 sat.
2. Dok se tijesto hladi naribajte bademe, dodajte šecer, maraskino (ili amaretto ili liker
od narance), jaja i naribane korice narance i limuna. Smjesu rukom izmiješajte da se
poveže.
3. Odstajalo tijesto podijelite na pola. Zatim na pobrašnjenoj podlozi polovicu tijesta
pobrašnite i izvaljajte tanko kao za rezance te ga uz pomoc šireg kista ocistite od
brašna i premjestite na lim na papir za pecenje.
4. Kotacicem iscrtajte krivulju u obliku velikog puža s razmakom od 5 cm izmedu svake
paralelne zavojite krivulje. Nježno na rezu krivulje razmaknite tijesto da se napravi
razmak od 1,5 cm.
5. Raspodijelite nadjev po pužu oblikujuci ga najprije prstima u valjcice, a zatim ga uz
pomoc dvije vilice nježno poravnajte po pužu te išarajte po vrhu smjese. Na podlozi
(pužu) neka obavezno ostane cisti rub od 1 cm na koji ce se uz nadjev lijepiti ukrasne
trake.
6. Preostalo tijesto sjedinite pa izvaljajte na tanko kao za rezance. Kotacicem izrežite
trake širine 2 cm. Svaku ukrasnu traku, zapocevši od sredine, zupcasto nabirite prstima i
pritišcite, odnosno lijepite za podlogu i uz rub torte sve okolo naokolo. Ukrasite tortu na
pocetku i na kraju s po 3 ili 4 cijela oguljena badema.
7. Tortu stavite peci u zagrijanu pecnicu na 100°C s funkcijom ventilator ili na 120°C bez
funkcije ventilator oko 40 minuta. Pecenu tortu pošpricajte maraskinom, pustite da se
ohladi pa posipajte šecerom u prahu.
8. Rapska torta prikazana u kolažu je moja peta torta. Iznenadila sam se kad sam s upola
manjom kolicinom sastojaka, napravila pravo nježno cipkasto cudo koje sam poklonila
svojim najmilijima za Uskrs.



Posluživanje

Rapsku tortu napravljenu u obliku puža narežite na ploškice širine oko 3 cm pa poslužite
kao slasne zalogajcice.

Savjet

U nadjev možete dodati i malo mljevenih pinjola i arome badema, posebno za one koji vole
marcipan.


Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar