subota, 13. rujna 2014.

Riba u soli ...hmmmm



Sastojci

Potrebno

1,5 - 2 kg ribe ( orada, brancin ili zubatac )
2 kg krupne soli
4 bjelanceta
za marinadu
2-3 cena cesna
2 dcl maslinovog ulja
svjezi bosiljak



Priprema

1. Ribu ocistite, operite i dobro osusite.
2. Pleh prekrite slojem soli debljine 1 cm . U tako pripremljen pleh polozite ribu i
prekrijte je ostatkom soli u kojoj ste pomjesali umucena bjelanca. Obratite paznju da
riba bude potpuno prekrivena , jer ovaj sloj stiti povrsinu od direktnog izvora toplote,
pa se tako riba ravnomjerno pece.
3. Pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni C oko 45 minuta. Kada je peceno nozem ili
kuharskim cekicem razbite kalup , izvadite ribu i premazite je maslinovim uljem da se
sija.
4. Za marinadu usitnite bijeli luk a zatim ga pomjesajte sa maslinovim uljem i sitno
isjeckanim bosiokom vidi sliku .



Posluživanje

Kao prilog posluzite kuvani krompir , blitvu i marinadu.

Prijatno p.s.Vrlo je vazno da je riba svjeza ili sa leda , ukus je savrsen bez ikakvog
zacina. Ovako pripremanje ribe je poseban uzitak, jer riba djeluje kao da je upravo izasla
iz mora, a pritom je potpuno pecena i odlicnog ukusa !



Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar