utorak, 16. rujna 2014.

Rozen plus kolačići....



Sastojci

25 osobe

500g (1 pakovanje) gotovih kora za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice praška za puding*
300 g šecera
2 kesice vanilin šecera**
250 g margarina
100 g bele cokolade za kuvanje
100 g cokolade za kuvanje
300 g mlevenih pecenih lešnika
300 g mlevenog keksa***
Hrskava cokoladna glazura
150 g cokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašicica ulja




Priprema

Od navedenih sastojaka dobije se oko 2,8 kg kolaca. Obavezno procitati napomene na
kraju recepta!!!
1. Od 1 l hladnog mleka odvojiti 2 dl i razmutiti prašak za puding da ne bude grudvica. U
preostalih 8 dl dodati šecer i vanilin šecer i zagrejati do kljucanja. Skinuti sa vatre i
uliti u tankom mlazu razmuceni prašak za puding, neprestano mešajuci (najbolje
žicom). Kuvati na tihoj vatri, uz neprastano mešanje dok se ne zgusne (3 - 5 minuta).
2. Kad je puding kuvan, skinuti ga sa vatre i u topao umešati margarin. Smesu podeliti na
dva jednaka dela.


3. Polovini smese dodati belu cokoladu i mešati dok se ne otopi, pa dodati pecene mlevene
lešnike.
4. Drugoj polovini smese dodati cokoladu za kuvanje i mešati dok se ne otopi, pa dodati
mleveni keks.
5. Ili polovini smese u kojoj je bela cokolada dodati keks, a drugoj polovini pecene lešnike.
Bude još jaci kontrast.
6. Korice odmah filovati toplim filovima.
7. Prvu koricu postaviti na ravnu podlogu (najbolje na metalna tacnu / tepsiju da se na
savija prilikom prenošenja nafilovanog kolaca u frižider). premazati sa 6 supenih kašika
tamnog fila, poravnati dugackim nožem. Preko fila postaviti drugu koricu. Poravnati
dlanovima kao da ravnate stolnjak na stolu ili preci oklagijom, lagano pritiskajuci, da ne
bi iscureo fil. Premazati sa 6 kašika svetlog fila.
8. Postupak ponavljati dok ne utrošite sve korice. Poslednja korica se ne filuje.
9. Citav kolac prekriti celofanom i opteretiti. Ja postavim debelu drvenu dasku za secenje
mesa dimenzija 30 x 40 cm, a može poslužiti i veca metalna tepsija.
10.Opterecen kolac ostaviti preko noci u frižideru.

Hrsakva cokoladna glazura

1. Postupak pripreme glazure pogledati ovde.
2. Pripremljena glazura je jako vrela i tecna. Mešajte je par minuta da se prohladi, pa je
izlijte preko kolaca. Brzo poravnajte dugackim tankim nožem, jer se brzo steže na
hladnom kolacu. Uzmite u obzir da ce prilikom ravnanja cureti oko kolaca. Ostaviti u
frižideru sat vremena da se glazura stegne.
3. Seci na pravougaonike tankim oštrim nožem.
4. Kad sam odsekla neugledne ivice kolaca, ostatak sam izdelila na pravougaonike 4 x 2
cm. Dobila sam 96 kolacica.

Napomene:

1. * Može se koristiti prašak za puding sa aromom slatke pavlake, vanile ili lešnika, ali NE i
cokolade, jer ce obojiti svetli fil, pa nece biti lep kontrast. Ja sam koristila 1 kesicu sa
aromom slatke pavlake, a drugu Dolcella nougat premium.
2. ** Ako koristite puding od vanile, ne treba dodavati vanilin šecer.
3. *** Koristila sam 3/4 obicni mleveni keks (tipa petit beure) i 1/4 oreo keksa, da bude
jaci kontrast. Boja se može pojacati dodatkom jedne pune kašike tamnog kakaa. Ako
dodajete kakao, tamni fil ce biti gušci i mora se odmah raditi sa njim da ne ocvrsne
previše jer ce se teže razmazivati. Posudu sa tamnim filom poklopiti tanjirom ili
poklopcem, da se fil ne hladi i ne bi trebalo biti nikakvih problema sa nanošenjem na
kore.
4. Po ukusu, tamnom filu se može dodati 1 - 2 supene kašike ruma.
5. Važno!
Da svetli fil ne bude preredak, koristite belu cokoladu za kuvanje, a ne za jelo tipa
Milka, Nestle ili sl. Bilo da koristite lešnike, bademe, orahe za izradu svetlog fila,
prethodno ih ispecite/prosušite u rerni. Svetli fil dok je još topao ne sme biti tecan. U
najmanju ruku mora biti gustine vrelog pudinga. Ako se ni nakon minut hladenja ne
zgusne možete ga spasiti dodavanjem mlevenog keksa. Do sad nisam imala problema ni
sa jednim filom, ali ima ko se pomucio.


Cuvanje

1. U zimskom periodu kolac se ne mora cuvati u frižideru, vec može i u hladnijoj prostoriji.
Leti je obavezno cuvanje u frižideru. Poželjno je da se cuva u kartonskoj kutiji. Tako se
kolac nece osušiti, a po površini glazure se nece nakupiti kapljice vode.


Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar