utorak, 16. rujna 2014.

Školjkice ..........



Sastojci
Školjke

200 g mlevenog špekulas keksa
200 g mlevenog keksa*
100 g margarina
4 - 6 kašika tecne slatke pavlake

Fil

200 g bele cokolade za kuvanje**
50 g slatke pavlake
1 kašicica granula instant kafe
10 g margarina
Još

Silikonski kalup oblika školjke***
Ukrasne kuglice

Priprema

Vecini je vec poznat Pavloskin "Biser je u školjci". Vodeci se njenom idejom za oblik
ove elegantne poslastice, prilagodila sam sastojke svom ukusu. Tako su nastale
školjkice bez jaja i orašastih plodova, finih aroma koje se upotrebom slatke pavlake
biljnog porekla i cokolade za kuvanje umesto bele cokolade mogu pripremiti i kao
posni kolac. Odabirom razlicitih cokolada, zacina i aroma možete ga prilagoditi
svom ukusu. Po želji cetvrtinu keksa možete zameniti pecenim lešnicima ili
bademima. Pustite mašti na volju.
Od navedenih sastojaka dobije se 35 školjkica.



Školjkice

1. Otopiti margarin na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj. Pomešati obe vrste mlevenog keksa.
Dodati otopljeni margarin i pomešati rukom. Dodavati kašiku po kašiku tecne slatke
pavlake, svaki put mešajuci rukom, dok se ne dobije smesa koja se ne mrvi.
2. Koliko ce slatke pavlake biti potrebno zavisi od vrste keksa koji se koristi. Ja sam
koristila kupovni špekulas keks i posni mleveni keks, koji je dosta suv. Trebalo mi je
oko 1 dl biljne slatke pavlake.
3. Odmah utisnuti smesu u silikonski kalup za školjke. Pravi se jedna po jedna polovina
školjke. Napuni se kalup do vrha. Prstom se napravi udubljenje u sredini. Višak smese
koji se izdigne iznad ivica kalupa se pažljivo ukloni špatulom ili nožem. Polovina školjke
se odmah vadi iz kalupa i ostavlja na tacnu.
4. Kada je sva smesa utrošena, polovine školjki se ostave u frižideru da se ohlade i stegnu.
Za to vreme se pripremi fil.

Fil

1. Slatkoj pavlaci dodati granule kafe i zagrevati dok se granule ne rastvore.
2. Cokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pecnici. U otopljenu cokoladu energicno
umešati prethodno pripremljenu slatku pavlaku. Smesa ce izgledati kao da je pocela da
se raslojava. Odmah u toplu smesu umešati margarin (10 g = 1 supena kašika). Po
dodavanju margarina smesa ce opet postati homogena i glatka i odvajace se od zidova
posude.
3. Ostaviti smesu da se hladi u frižideru dok se ne zgusne. Potrebno je 20 - 30 minuta.
Promešati je svakih 5 minuta. Nakon 15 minuta cešce proveravati cvrstinu, jer se u
jednom momentu naglo stegne. Ako se to desi treba je malo zagrejati da omekša, toliko
da se može istiskivati pomocu šprica. Treba da bude konzistencije cvrstog eurokrema.

Spajanje školjkica


1. Izvaditi polovine školjki iz frižidera. Pomocu šprica sa zvezdastim nastavkom istisnuti fil
(otprilike pola kafene kašicice) na jednu polovinu školjke i prekriti drugom polovinom.
Odmah utisnuti "bisernu" kuglicu.
2. Ponavljati postupak dok se ne utroše sve školjke i fil. Meni je na kraju ostalo oko supena
kašika fila viška.
3. Ostaviti ih u frižideru da se stegnu.

Cuvanje


Prekrivene celofanom ili u plasticnoj kutiji za kolace kako se ne bi isušile. Mogu se
cuvati na nižoj sobnoj temperaturi - u špajzu ili u frižideru, s tim da ih treba izvaditi iz
frižidera bar 15 minuta pre služenja.


Napomene:
1. * Koristila sam rinfuzni posni mleveni keks ("keks na merenje"). Može se koristiti bilo
koji slatki keks: Petit, Plazma, Lino, keks sa maslacem... 2. ** Može se raditi i sa
mlecnom cokoladom. 3. ZA POSNI FIL: Koristiti 200 g cokolade za kuvanje i 1 dl biljne
slatke pavlake. Nema potrebe dodavati margarin. 4. *** Kao kalup za školjke poslužio mi
je silikonski kalup za praline. 5. "Biseri" su gotove ukrasne šecerne kuglice za
ukrašavanje kolaca i torti.

Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar