nedjelja, 14. rujna 2014.

Svečana torta



Sastojci

Za tijesto:

10 jaja
2 limuna
280 g šecera u prahu
200 g Pšenicnog oštrog brašna tip 400
Podravka



Za kremu:

250 ml mlijeka
40 g Pšenicnog oštrog brašna tip 400
Podravka
250 g maslaca
250 g šecera u prahu
3 Vanilin šecera Dolcela

Za preljev:

90 g šecera
150 ml vruceg mlijeka
3 žumanca
90 g šecera
1 žlicica Gussnela Dolcela
100 g oguljenih popecenih badema



Priprema

1. Bjelanjke istucite u cvrst snijeg, postupno dodavajte šecer te dalje tucite, dodajte
limunov sok i koricu te jedno po jedno žumance naizmjence s brašnom.
2. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u oblik za tortu koji ste prethodno obložili namazanim
pek-papirom. Tortu pecite na 200°C 35 minuta.
3. Kad je pecena, ostavite neka se hladi u otvorenoj pecnici, a zatim je izrežite na tri
jednaka lista.
4. Za kremu brašno razmutite s malo hladnog mlijeka te ga dodajte u preostalo vruce
mlijeko i sve kratko prokuhajte da se zgusne. Posebno izmiješajte maslac, šecer i
vanilin šecer te miješajuci dodavajte žlicu po žlicu u ohladenu smjesu od brašna i
mlijeka.
5. Izmiješanu smjesu razdijelite na tri dijela. Nadjenite tortu u dva sloja, a trecim dijelom
kreme premažite tortu izvana.
6. Preljev pripremite na sljedeci nacin: u zdjelici popecite šecer do tamnožute boje, a
zatim ga zalijte sa 150 ml vruceg mlijeka i pustite neka se rastopi i prokuha u
jednolicnu karamel-tekucinu. Žumanca, šecer i Gussnel izmiješajte pjenasto i dodajte u
karamel te miješajuci kratko prokuhajte.

Posluživanje

U ohladeni preljev umiješajte bademe koje ste prethodno ogulili, popekli i narezali na
štapice te njime prelijte cijelu tortu.

Savjet

U jednu trecinu kreme možete po želji dodati kakao u prahu.

Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar